8 mei 2017

Sneller herstellen door te vasten, ook bij kritieke patiënten.

Voeding kan het herstelproces van zwaar zieke mensen vertragen

Kritieke patiënten die pas na een week intraveneuze voeding toegediend krijgen, herstellen sneller dan degenen die dat al binnen de 48 uur krijgen. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van de Afdeling Intensieve Geneeskunde van de K.U.Leuven, waarbij 4.640 patiënten op afdelingen voor intensieve zorg in ziekenhuizen in Leuven en Hasselt werden opgevolgd.

Bij kritiek zieke patiënten wordt voeding intraveneus - via infuus in een grote ader - toegediend wanneer de voeding via een maag- of darmsonde niet volstaat. Internationaal bestaat er onenigheid over het tijdstip. Europese richtlijnen schrijven voor om hiermee binnen de 48 uur te beginnen om een voedingstekort te voorkomen. In de VS en Canada start men hiermee pas na acht dagen omdat intraveneuze voeding ook nadelen heeft zoals een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat schadelijk is voor de cellen.
 
Infecties
Uit het Leuvense onderzoek bleek dat patiënten die pas na een week intraveneuze voeding kregen, meer kans hebben om sneller de intensieve zorgen zonder complicaties te verlaten. Ze werden ook minder geconfronteerd met infecties en reageerden er efficiënter op, spendeerden minder tijd aan een beademings- of dialysetoestel en kenden minder leverproblemen. Hierdoor herstelden ze sneller.
 
Opruimsysteem
De verklaring ligt volgens de Leuvense hoogleraar Greet Van den Berghe in het natuurlijk opruimsysteem in de cellen. "Kritieke ziekte veroorzaakt schade aan de cellen van alle vitale orgaansystemen. Beschadigde elementen kunnen enkel worden opgeruimd door een opruimsysteem dat wordt geactiveerd door te vasten en onderdrukt wordt door voeding", aldus de hoogleraar. (belga/lpb)

Sneller herstellen door te vasten, ook bij kritieke patiënten.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x