laaggradige ontsteking, de sluipende moordenaar

Wat is laaggradige ontsteking?

Laaggradige ontsteking ontstaat na een behandelde doorgemaakte acute ontsteking. Als je een infectie doormaakt begint je immuunsysteem aan een cascade van reacties die ervoor zorgen dat de infectie opgeruimd wordt en je immuniteit versterkt wordt. Als je voor die infectie koortswerende middelen en antibiotica neemt, da zal je lichaam geen volledige weerstand kunnen opbouwen en blijft er een laaggradige ontsteking zowel in je vertering als in het ontstoken orgaan hangen.  Gebeurt dit nu verschillende keren dan blijft die achtergrondontsteking aanhouden. Het is alsof een acute infectie een manier is van je lichaam om bepaalde afvalstoffen op te ruimen, laten we dat niet toe en nemen we medicijnen, dan blijven die afvalstoffen zitten in de organen. Na verloop van tijd en met het verouderen zijn er zoveel laaggradige ontstekingen in je lichaam dat dit ergens zijn uitweg zoekt. Als de uitweg algemeen is kan dat leiden tot hoge bloeddruk, suikerziekte of auto-immuunziektes. Soms breekt de laaggradige ontsteking lokaal uit en dan krijgen we gewrichtsontsteking, goedaardige maar ook kwaadaardige gezwellen. Als het zenuwstelsel veel laaggradige ontstekingen bevatten kan dat leiden tot depressies, psychoses, Parkinson of Alzheimer.

Hoe weet je of je laaggradige ontsteking hebt?

Je kan er van uitgaan dat je laaggradige ontsteking hoog is. Er zijn momenteel geen testen die kunnen wijzen op een verhoogde laaggradige ontsteking. De oorzaak is dat bloedtesten enkel wijzigingen registreren van de cellen van je immuunsysteem. Laaggradige ontsteking bevindt zich tussen de cellen en sluimert in de lichaamsvochten. daarom wordt het de sluipende moordenaar genoemd. Je voelt het niet, je kan het niet testen.  Het is zo gevaarlijk omdat het jaren sluimerend aanwezig kan zijn en je er geen last van hebt. We denken, omdat we geen last hebben en geen klachten, dat we gezond zijn. Maar niets is minder waar. Vrij zijn van symptomen betekent niet altijd dat we ook gezond zijn. Integendeel, een gezond lichaam elimineert en reageert op uitwendige prikkels. Zo zouden we om gezond te blijven minstens één keer om de 10 jaar een koortsperiode nodig hebben.

Voeding als mogelijke oplossing.

Door onze westers voeding wordt de laaggradige ontsteking in stand gehouden en versterkt. Dat wil ook zeggen dat we door onze voeding aan te passen de laaggradige ontsteking kunnen verminderen en beheersen.  Noten, zaden, granen, zuivel, suiker, bonen, pitten en nachtschades kunnen de ontsteking onderhouden. Als we deze voedingsmiddelen rigoureus schrappen uit onze voeding zal de laaggradige ontsteking eerst in onze spijsvertering en na verloop van tijd ook in de rest van ons lichaam verminderen.

laaggradige ontsteking, de sluipende moordenaar

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x