intermittent vasten, hoe doe je dat best en waarom?
Wat is intermittent vasten?
Vroeger deden we het spontaan, ontbijt overslaan na een feestje, of af en toe een maaltijd skippen als er geen tijd was. Nu is het een hype geworden, enerzijds om te vermageren maar vooral omdat de gezondheidsvoordelen meer en meer wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Intermittent vasten bestaat hierin dat je op een regelmatige basis een aantal uur per dag niets eet en een vast aantal uur per dag wel eet. Je kan bijvoorbeeld 14, 16, 18 of 20 uur helemaal niet eten en dan respectievelijk 10, 8, 6 of 4 uur wel eten.
De tijd dat je eet kies je voor elke dag vast en deze tijd kan je vrij gebruiken. Je kan zelf bepalen tussen welke uren je zal eten, maar die uren moeten aan elkaar gekoppeld zijn, bijvoorbeeld eet je van 12 uur 's middags tot 20 uur 's avonds, of van 18.00 uur tot 22.00 uur.
De rest van de dag eet je niets, je kan wel drinken.
Daarover hieronder meer info.
Méér dan 12 uur intermittent vasten, wat doet je lichaam dan?
Je lichaam begint in eerste instantie de voorhanden zijnde suiker(glucose) te gebruiken als energieleverancier. Daardoor zal de reserve aan glycogeen (in de lever en de spieren) verbruikt worden.
Het belangrijkste voor je lichamelijke gezondheid is dat de insuline vrij snel gaat dalen. Insuline dient om glucose in je cellen te pompen en zorgt ook voor meer honger. Insuline zorgt er ook voor dat je lichaam sneller veroudert.
Je krijgt ook een langzame stijging van de ketonen in je lichaam. Deze ketonen zou je kunnen zien als reinigers van je hersenen. Door de ketonen groeien je hersencellen terug aan en blijf je energie behouden ook al ben je aan het vasten. Door de ketonen zal je minder brainfog hebben en helderder kunnen denken.
Gezondheidsvoordelen van intermittent vasten.
1. Tijdens het intermittent vasten zal je lichaam minder calorieën opnemen en als je het consequent blijft doen zal je gewicht verliezen.
2. Het tweede effect van intermittent vasten is dat je lichaam minder insuline produceert en je dus minder honger krijgt en minder snel veroudert.
3. Het derde effect is dat je lichaam meer ketonen zal produceren, waardoor helderder denken en gezondere samenstelling van de vetten in je lichaam.
4. Verder begint er in je lichaam een soort grote schoonmaak, waarbij de minder vitale en zwakke cellen opgeruimd worden en stamcellen nieuwe, gezonde cellen gaat aanmaken. Dus een echte anti-aging.
5. Door langdurig intermittent vasten in te bouwen, kan je stelselmatig de opgebouwde bio-film in je darm en je ganse lichaam afbouwen. Deze bio-film is de oorzaak van alle chronische ontsteking en ziektes (zie hieronder)
6. Als je het intermittent vasten combineert met anti-ontsteking voeding, zal de insuline resistentie dalen. Dit zorgt ervoor dat je op lange termijn minder kans hebt op de typische welvaartziektes zoals, suikerziekte, hart en bloedvaatziektes, autoimmuunziektes en kanker.
Hoe doe je het intermittent vasten?
Begin langzaam...
Het is belangrijk dat je, als je nog nooit een maaltijd hebt gemist, het intermittent vasten geleidelijk aanvat.
Zo kan je beginnen met je ontbijt maximaal één of twee uur later te nemen en 's avonds één of twee uur vroeger te stoppen met eten.
Na een paar weken ga je het ontbijt nog één of twee uur verlaten en zo stilletjes aan je lichaam te leren wennen aan het tekort.
Als je dat niet doet dan kan het zijn dat je lichaam direct begint met een reinigingsproces waarbij je hoofdpijn en andere ontgifting verschijnselen krijgt zoals moeheid en spierslapte.
Hoe volhouden?
De beste manier om vol te houden is dat je de uren van eten en vasten heel goed uitkiest en elke dag op hetzelfde uur doet. Laat je bij de keuze van de uren leiden door familie omstandigheden en werkomstandigheden. Probeer verschillende manieren uit, zoals ontbijt overslaan en na de middag beginnen eten, of enkel 'morgens en 's middags eten. Zorg ervoor dat het een vanzelfsprekende gewoonte wordt.
Afhankelijk van het doel kan je kiezen tussen 16/8, 17/7, 18/6, 19/5, 20/4, 21/3 enz. hoe meer chronisch overgewicht en chronische ziektes hoe korter de etenstijd, dan doe je eerder 18/6 of 19/5 of strenger. Dit probeer je vol te houden tot je gewicht normaliseert en je chronische ziekte verbetert, om daarna iets te milderen met je uren.
Een gewoonte is gemakkelijk vol te houden. Eens je je doel bereikt hebt is het aan te raden om één dag per week de gewoonte los te laten en ze te doorbreken. Op die manier kan je het beste volhouden.
De motivatie om het vol te houden komt vooral door het goeie gevoel dat je krijgt, door de massa's energie die vrijkomen en de verbetering van je algemene toestand.
Hieronder een video over het intermittent vasten door Dr. Sten Ekberg
Wat doe je tijdens de eetvrije uren?
DRINKEN... WATER........BOTTENBOUILLON....en...KRUIDENTHEE
Tijdens de eet periode kan je andere zaken drinken zoals soep, vers fruit-en groentesap, smoothies of rijstmelk. Vermijd wel suiker en melkproducten zo veel mogelijk.
Een darmspoeling kan een goede aanvulling zijn bij het intermittent vasten
Door het intermittent vasten krijgt je lichaam méér de kans om oude opgestapelde afvalstoffen te elimineren. Daarom kan het heel goed zijn om periodiek de vastgekoekte biofilm uit de dikke darm te verwijderen. Dit kan door een darmspoeling te doen voorafgegaan door enkele dagen innemen van engels zout en eventueel Fiber Complete
Intermittent vasten is niet hetzelfde als een Detox Mayrkuur
Een Detox Mayr kuur zoals wij die doen is nog veel intenser en gezondheidsbevorderend dan intermittent vasten. Tijdens een kuur zal je langere tijd in vastenmodus komen waardoor méér afvalstoffen uit je lichaam verwijderd worden en de toxische biofilm in de spijsvertering geleidelijk aan afgebouwd wordt. Daarnaast wordt er tijdens de kuur heel veel emotionele balast opgeruimd. Momenteel gebruiken we de kuur om vroegkinderlijk geprogrammeerde blokkerende strategieën om te zetten naar bevrijdende acties.
vasten en afvallen...de oudste en efficiëntste geneeswijze
Afvallen en vasten helpen écht om gezond oud te worden, meer natuurlijke weerstand te krijgen en spontane genezing te stimuleren. gewichtsverlies
laaggradige ontsteking, de sluipende moordenaar
Alle chronische ziektes ontstaan door laaggradige ontsteking? Waarom is het zo gevaarlijk? Hoe kan je het beheersen? Waardoor ontstaat laaggradige ontsteking?
darmspoelingen doorgelicht
Je slijmvliezen herstellen door darmspoelingen. Je kan het zelf doen of door een specialist.
Darmflora
hoe kan je op lange en korte termijn je darmflora in balans brengen?
Je lichaam heeft elk jaar een vastenperiode nodig
Waarom elk jaar?
chronisch vermoeidheidssyndroom
chronisch vermoeidheidssyndroom ontstaat na jarenlang verwaarlozen van de signalen van je lichaam. Hoe kan je je lichaam als je vriend terugwinnen?
Sneller herstellen door te vasten, ook bij kritieke patiënten.
Uit een onderzoek van de KU Leuven blijkt dat zwaar zieke, kritieke patiënten beter herstellen als ze géén intraveneuze voeding krijgen.
8 mei 2017