AIP-dieet

Voeding als medicijn?
Dat kan, met het anti-inflammatoir dieet.

Heb je last van chronische ontstekingen? Terugkerende verkoudheden, bronchitis, blaasinfecties, keelpijn, vermoeidheid, verminderde immuniteit?

Het eten van de juiste, niet ontsteking veroorzakende voeding kan je redding zijn.

Tijdens een AID-dieet ( anti-inflammatoir dieet) vermijd je alle voeding die je immuunsysteem belasten en ziekte veroorzaken. Zo kan je je lichaam als het ware resetten en je gezondheid zelf managen en in balans houden.

Hoe werkt het?

Het AID-dieet is een tijdelijk eliminatiedieet. Dit betekent dat, voor een bepaalde periode, alle voedingswaren worden geschrapt die jouw gezondheid in de weg staan of je immuunsysteem onnodig belasten.

Door het schrappen van bepaalde voeding in je dieet, neem je de bron van irritaties en ontstekingen weg. Zo kan je immuunsysteem tot rust komen, herstellen en weer volop haar werk verrichten: het opruimen van ontstekingen,storingsvelden, auto-immuunziektes, moeheid, spierpijnen en k anker,...

In een tweede fase kunnen we uitzoeken welke voeding niet belastend is voor je lichaam, zodat je, zonder de ontsteking te doen toenemen, méér variatie kan brengen in je voeding.

 

Af en toe ( één of twee keer per week) kan je dan verboden zaken eten. Meestal zal je lichaam dan aangeven dat het belastend was, maar de ontsteking zal dan niet permanent hoog blijven.

Belangrijk!

Het AID-dieet werkt het beste als je het zo nauwgezet mogelijk doet. Eén keer een glas wijn of een andere overtreding is niet zo erg, wel als je het meerdere keren per dag doet en niet tot een goeie reset komt.

Hoe lang?

Zijn je klachten beperkt en ben je nieuwsgierig naar jouw ideale dieet? Ga dan voor een eliminatie van 20 à 30 dagen.
Na die periode is het aangewezen om een consult te boeken om na te kijken hoe het AID versoepeld kan worden. Daarna heb je zelf de keuze om dit als een basisdieet te behouden en af en toe ervan af te wijken. Meestal kan je dit gemakkelijk volhouden. Blijf je veel klachten behouden dan adviseren we om een Detox-Mayr kuur te doen.


Hieronder een tabel met voedingsmiddelen die al dan niet toegestaan zijn gedurende de eliminatiefase.

Groenten

Wortel&

knol

Fruit

Vlees&

vis

Kruiden

Oliën&

vetten

Zoet

Bind-

middelen

Wel

Wel

Wel

Wel

Wel

Wel

Wel

wel

Artisjok

Asperges

Broccoli

Champignon

Courgette

Kolen

Komkommer

Paksoi

Pompoen

Prei

Rabarber

Rucola

Selder

Sla

Snijbiet

Spinazie

Spruitjes

Venkel

Waterkers

Zuurkool

Oesterzwam

Bloemkool


Biet

Knolselder

Koolraap

Pastinaak

Raap

Radijs

Ui

Wortel

Yam boon

Zoete bataat

Tijgernoten (chufa)

Schorsneer

Sjalot

Yam



Aardbei

Ananas

Appel

Abrikoos

Avocado

Banaan

Bessen

Bosbes

Cantaloupe

Clementine

Citroen

Dadels

Framboos

Granaatappel

Grapefruit

Guave

Honingdauw

Kiwi

Kersen

Kokosnoot

Limoen

Mandarijn

Mango

Meloen

Nectarine

Papaja

Peer

Perzik

Pruim

Sinaasappel

Vijgen

Watermeloen

Ansjovis

Bouillon

Gevogelte

Haas

Konijn

Lam

Orgaanvlees

Rund

Sardines

Schaal en

Schelpdieren

Tonijn

Zalm

Varken

Everzwijn

Vis

Wild

Makreel


Basilicum

Bieslook

Dille

Dragon

Kamille

Koriander

Lavendel

Laurier

Limoen-

gras

Marjolein

Munt

Peterselie

Roosmarijn

Salie

Tijm

Groene thee

Waterkefir

Kombucha

Zout

Gember

Kurkuma

Kaneel

Saffraan

Look


Avocado olie

Kokosvet

Olijfolie

Palmolie

Reuzel

Boter

Ghee

Truffel-olie


Dadels

Fruit

Honing

Stevia

Tagatesse

Agave

Esdoorn 

Arrowroot

Chufa-meel

Kokos-meel

Azijn

Kuzu

 

Niet

Niet

Niet

Niet

Niet

Niet

Niet

Niet

Aardappel

Tomaat

Paprika

Aubergine

Chilipeper

Gojibessen

Peulvruchten

Bonen

Erwten

Linzen

Shiitake

Echinacea

Soja

Kikkererwten 



Tarwe

Rogge

Spelt

Boekweit

Quinoa

Chiazaad

Amaranth

Haver

Rijst

Couscous

Maïs

Hennepzaad

Sesamzaad

Tahin

Kamut 

Noten

Okkernoten

Amandelnoten

Hazelnoten

Paranoten

Pindanoten

Cashewnoten

Muskaatnoot

Korianderzaad

Currypoeder

Garam masala

pijnboompitten

pompoenpitten

pistachenoten 

Macademian 

Kastanje

Zuivel

Melk

Yoghurt

Schapenyoghurt

Geitenyoghurt

Kaas

Schapenkaas

Geitenkaas

Lactosevrije

Kaas, melk, yoghurt

Eieren

Room



Alcohol

Bier

Wijn

Cava


Zonnebloemolie

Walnotenolie

Pompoen-pittenolie

Sesamolie

Mosterd


Suiker

Rietsuiker

Glucose siroop

Frisdranken


Cacaobo-nen

Koffiebo-nen

Zwarte thee

Koffie

Chocolade





Tijdens je anti ontstekingsdieet, maar ook daarbuiten is het ontzettend heilzaam en gezond voor je darmen om beender of kippenbouillon te drinken.


KIPPEN EN/OF RUNDERBEENDERBOUILLON.


Ingrediënten:

  • 2 kg bio beenderen van rund of kippen.
  • 4 wortelen in stukjes.
  • 4 selder stelen en stukjes.
  • 2 uien, gepeld en in stukjes.
  • 4 teentjes knoflook geplet.
  • (1 theelepel zout.)
  • (1 theelepel peperbolletjes)
  • 3 eetlepels appelazijn.
  • 5-6 takjes peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes verse tijm.
  • 1 theelepel oregano.
  • 4.5 liter water


Bereiding:


  • Runderbotten 15 minuten in de oven opwarmen à 200°. Het vocht dat vrijkomt gebruiken om te koken.
  • Stoof uien, knoflook, wortelen en selder met zout en kruiden even aan.
  • Voeg het water en de rest van de ingrediënten toe.
  • Breng aan de kook en laat het geheel sudderen voor 24-48 uur. Neem de pot van het vuur en laat alles langzaam afkoelen.
  • Je kan het bovendrijvend vet eventueel afscheppen, kan je later gebruiken om te bakken. Daarna  alles door een zeef/vergiet gieten.
  • Koel bewaren is zeven dagen mogelijk. invriezen kan voor maximaal drie maand.
  • Drink minstens twee grote koppen vóór het eten samen met één koffielepel Pianto.
AIP-dieet

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x